דווקא היום: מהי שיטת הלימוד שיכולה לסייע לנו להתמודד עם השינויים בעולם התעסוקה?

עולם העבודה משתנה לנגד עינינו, ותחזיות שונות צופות כי בשנים הקרובות עשרות משרות ייעלמו ● על הרקע הזה, יש שיטת לימוד שיכולה לסייע לילדים ולמבוגרים, להיות מוכנים יותר לעולם העבודה החדש

דו"ח של מחלקת המחקר של הכנסת, חוזה כי שוק העבודה ישנה את פניו ועשרות משרות ייעלמו. הדו"ח מפנה זרקור אל התהליכים והמגמות המשמעותיות המתרחשות כיום בעולם העבודה והתעסוקה, וחוזה כי שוק העבודה צפוי לשנות את פניו בצורה מהותית. במסגרת השינויים, חוזים מחברי הדו"ח, כי כמה מהמקצועות הקיימים כיום ייעלמו, ואת מקומם יתפסו מחשבים ומכונות, שיבצעו פעולות הנמצאות כיום בידיהם של עובדים בשר ודם.

על רקע השינויים הללו, הכישורים הנדרשים מעובדים בעתיד צפויים להשתנות גם הם. כאשר רובוטים ומחשבים תופסים את מקומם של בני האנוש, יש צורך לטפח את הכישורים בהם לאדם יש עדיין יתרון – יוזמה אישית, חשיבה עצמאית, וכמובן יכולות בינאישיות. אבל האם ניתן לרכוש את הכישורים הללו, או שאלו כישורים מולדים? 

השכלה בלתי פורמלית גמישה יותר, ומעודדת צורות דמוקרטיות של שכנוע וקבלת החלטות – מאפיינים המתאימים מאוד לעידן הפוסט מודרני בו אנחנו נמצאים, כך על פי מאמר שהתפרסם ב-Cambridge Journal of Education.

מהי השכלה בלתי פורמלית?

השכלה בלתי פורמלית, היא תפיסה חינוכית שהתפתחה בארגוני חינוך וקהילה חוץ בית ספריים, הפועלים לרוב בשעות אחר הצהריים והערב. בהמשך הורחבה התפיסה, ושולבה סביב פעילות ייחודית גם בתוך בית הספר. בבסיס תפיסת ההשכלה הבלתי פורמלית, נמצאת ההנחה שניתן ורצוי לממש מטרות חינוכיות וחברתיות בסיוע עקרונות ותכנים גמישים, המשוחררים מהמבניות של בית הספר.

השכלה בלתי פורמלית מתאפיינת בגמישות ופתיחות לשינוי, וכן מוכנות להסתגל לאוכלוסיות הטרוגניות, בעלות צרכים השכלתיים מגוונים. ג'ון דיואי, מהחוקרים החלוצים בתחום, העמיד את ההבדלים המהותיים בין השכלה פורמלית ובלתי פורמלית:

השכלה בלתי פורמלית

המשכיות

אמפיריות

אקטיביות

סובייקטיביות

רגש

אינטרינזי (הנעה ממקור פנימי)

אקספרימנטלי

השכלה פורמלית

דואליות

ידע רציונלי גבוה

פסיביות

אובייקטיביות

אינטלקט

אקסטרינזי (הנעה ממקור חיצוני)

ספרותי

החשיבות של השכלה בלתי פורמלית בעידן הנוכחי

אנחנו חיים במציאות של שינויים והתפתחויות. איש אינו יודע מה יילד יום, אבל ניתן להעריך שממצאי הדו"ח שהצגנו בתחילת המאמר עשויים להתממש. כבר כיום אנחנו רואים כיצד מחשבים תופסים משרות מסוימות ועולם העבודה משתנה.

איך מתכוננים לעולם החדש?

בעידן כזה של שינויים, דווקא להשכלה בלתי פורמלית יש חשיבות רבה במיוחד, כיוון שהיא מעודדת התפתחות של התכונות הקריטיות: 

  • היא מעודדת גמישות, שמאפשרת לנו להעז לנסות, ולהבין שאפשר גם להיכשל.
  • היא מעודדת אקטיביות, שמניעה אותנו לאחריות אישית.
  • היא מתמקדת ברגש, ומעודדת מעורבות אישית ואכפתיות.
  • היא מעודדת סובייקטיביות, ומעצימה את יכולת קבלת ההחלטות שלנו.

איפה רוכשים השכלה בלתי פורמלית? ובאיזה שלב בחיים?

חינוך בלתי פורמלי נרכש בגילאים הצעירים, בתנועות נוער, בחוגים ובפעילויות המתקיימות סביב מסגרת הלימודים. אגב, גם את הטיול השנתי בבית הספר, אפשר להגדיר כפעילות חינוכית בלתי פורמלית. אבל חשוב להבין שהחינוך הבלתי פורמלי לא מסתיים בגיל צעיר, וגם מבוגרים יכולים להתפתח ולצמוח – בין אם על ידי למידה של קורסים שונים, קריאה של ספרים והשתתפות פעילה ביוזמות המעודדות יזמות, שיתוף פעולה ויכולות בינאישיות.

אין גיל להשכלה בלתי פורמלית (קורס הום סטיילינג במכללת "עובדים ולומדים")

במכללת "עובדים ולומדים", מציעים מגוון אפיקי לימוד, שמאפשרים לאנשים בוגרים, לפתח מיומנויות באופן בלתי פורמלי. קורס ה"הום סטיילינג", מאפשר ללומדות וללומדים לפתח כישורים אישיים, וגם לרכוש מקצוע נוסף, בנוסף למקצוע הראשי. יכולת הכרחית בעולם בו יותר ויותר אנשים מחזיקים קריירה שנייה. לימודים מעניינים נוספים הם לימודי NLP, קורס "סודות הכסף", שמכשיר את הלומדים להתמודדות פיננסית בעולם החדש, וקורס "מאסטר פרנטס", שמעניק להורים את הכלים המתקדמים ביותר בתחום ההורות, ומאפשר להם להפוך למנחי הורים מאסטרים.

שיתוף:

מאמרים מאותו נושא

דילוג לתוכן